Vale toitumine paneb ka seedeelunditele suure koormuse, mille tagajärg on kroonilised mao- ja soolestikuhaigused. Sümptomid kujunevad välja aastakümnete vältel ja põhjustavad toiduainete
omastamises suuri häireid. Ka jääkainete pikaajaline kuhjumine soolestikus süvendab organismi üldseisundi halvenemist, nõrkust, väsimust ja peavalu, mis on üldmürgistuse tunnused.
Kõige eelöeldu tõttu on paastumine nende haiguste puhul üks osa õigest toitumisest. Paastuga saab mõnda neist haigustest ära hoida ning juba tekkinud haiguste tüsistustest vabaneda.
Mao-sooletrakti haigustest kasutatakse ravipaastu gastriidi, koliidi, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite, lisaks sapipõie, kõhunäärme ning mitmesuguste peensoole ja jämesoole talitluse
häirete puhul. Need organid saavad paastu ajal pikemat puhkust, tänu sellele põletikulised protsessid mööduvad, limaskestad taastuvad ja haavad armistuvad. Paast annab organismi varjatud
kaitsejõududele võimaluse taastada mao-sooletrakti normaalne tegevus. Juba esimestel paastupäevadel kaob ebameeldiv tunne ja seedehäired taanduvad.
Kui ravipaastu ajal läheb organism üle sisemisele toitumisele ning organismi kogunenud mürgised produktid hakkavad intensiivselt väljuma, saab sellest protsessist suurima leevenduse maks,
mis on mürkainete tõttu üldjuhul kõige rohkem koormatud. Kui paastu ajal soolestikku ei puhastata, imenduvad mürkained aga tagasi verre ja hakkavad taas maksa koormama.
Inimkehas olev kolesterool koosneb toiduga saadud ja keha sünteesitud kolesteroolist. Kui sööme toitu, mis sisaldab loomset rasva ( kolesterooli), imendub sellest keskmiselt 50–60%. Toiduga on lubatud ja vajalik 300 mg kolesterooli ööpäevas. Rasvade ainevahetuse häire korral (näiteks pärilikkuse või maksaprobleemide tõttu) hakkab kolesterool veresoontesse ladestuma, tekivad naastud
ja tagajärjeks on veresoonte lupjumine. Kui veri on sunnitud liikuma läbi väga kitsaste veresoonte, võivad tekkida trombid, tüsistusena kõrgeneb vererõhk ning võib tekkida insult või infarkt.
Paastumise ajal puhastuvad veresoonte seinad aegamööda ja muutuvad elastsemaks. Vere kolesteriinisisaldus väheneb ja see kahandab uute aterosklerootiliste naastude tekkimise võimalust. Positiivse tulemuse aitab säilitada õige dieedi range järgimine paastukuuri järel koos keedusoola tarvitamise piiramisega. Paastu järel tuleb aidata mikrofloora taastumisele kaasa probiootikumidega.